Duurzame keuken van bamboe

   

  Wat maakt bamboe duurzamer dan hout?

  Bamboe groeit supersnel en heeft daarvoor geen kunstmest, maar alleen water plus zonlicht nodig. Er zijn geen pesticiden nodig om onkruid of schimmels te bestrijden. KOAK keukendeurtjes worden gemaakt van Moso bamboe. Deze reuzenbamboe groeit binnen enkele maanden uit tot een lengte van 20 meter. Daarna duurt het zo’n 4 tot 5 jaar voordat de stam volwassen en hard genoeg is. Harder zelfs dan eikenhout en bijna zo hard als tropisch hout.Ter vergelijking: hardhout is pas na 50 tot 100 jaar kaprijp, dat duurt minimaal 10 keer zo lang. Wist je trouwens dat bamboe geen boom is, maar een gras? Één plant heeft meerdere stammen. Na de oogst groeit er gewoon weer een nieuwe stengel uit dezelfde plant, heel anders dan wanneer je een boom kapt.Nog een paar voordelen: bamboe produceert 30 tot 35 procent meer zuurstof dan bomen. Ook absorberen ze veel koolstofdioxide.
   
   

  Hoe maak je van bamboe keukendeurtjes?

  De bamboe-oogst bestaat uit holle stammen van zo’n 9 centimeter doorsnee. Hoe maak je daar een vloer of keukendeur van? Uit de bamboe-stam worden vlakke, rechthoekige stips gesneden. Deze strips worden tegen elkaar verlijmd. Omdat een bamboe plaat bestaat uit strips, werken ze minder dan massief hout. De verlijmde platen worden geschuurd, zodat ze mooi vlak en glad zijn.Er is dus best wat arbeid nodig om van een stengel plaatmateriaal te maken. Daarom is het belangrijk dat de bamboe in een veilige fabriek verwerkt wordt, waarbij goed voor de arbeiders en het milieu gezorgd wordt. Moso bamboe wordt gemaakt in een fabriek die ISO 9001 en ISO 14001 is gecertificeerd:
  - ISO 9001 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen en helpt bedrijven hun processen te verbeteren. - ISO 14001 is de internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagementsysteem.
   
   

  Waar kun je nog meer op letten als je duurzaam bamboe in je keuken of huis wil?


  Welke keurmerken heeft het bamboe nog meer? Moso bamboe is bijvoorbeeld FSC-gecertificeerd, wat betekent dat er goed voor de bossen wordt gezorgd waar de bamboe geoogst wordt. Ook scoort Moso goed bij BREEAM en LEED, dit zijn labels op het gebied van duurzaam bouwen.
  Met welke lijm is het bamboe plaatmateriaal verlijmd? Er zijn milieuvriendelijke lijmen zonder formaldehyde en vrij van VOS – vluchtige organische stoffen.
  Waar wordt het bamboe verwerkt tot plaatmateriaal en tot het eindproduct? Bamboe groeit in China, het is het duurzaamst als het dan rechtstreeks naar Nederland komt voor de verwerking en niet in een ander land verwerkt wordt. Hoe zorg je het beste voor jouw bamboe keuken? Onze bamboe-keuken wordt door KOAK geolied, dat beschermd tegen vlekken. Met een vochtige doek en een ecologisch afwasmiddel reinig je de deurtjes. En na verloop van tijd kun je de keuken opnieuw oliën. Zo blijft je keuken het langste mooi.
   
   
   
   

  Onze duurzame keuken van bamboe


  Hierboven lees je waarom wij graag bamboe willen in onze duurzame keuken. Ik vond diverse aanbieders online, maar ik wilde het liefst bij een Nederlands bedrijf bestellen . KOAK kende ik al van hun massief eiken keukendeuren, door een tip op Instagram ontdekte ik dat ze ook bamboe verkopen.
  Onze keuken splitsen we in 2 delen. Het deel in de bestaande woning krijgt een jaren ’30 gevoel met een frisgroene kleur a la de jaren 30 keuken van Piet Zwart. Het rechtse deel in de uitbouw krijgt een moderne Scandinavische uitstraling. De uitbouw is van blond Lariks hout en voor de keuken zocht ik een donker bamboe. Als de tint van het hout en het bamboe namelijk nét niet hetzelfde zijn, zorgt dat voor onrust. Dus koos ik bewust voor contrast met de donkere bamboe Density Dark van KOAK.
  Bij bamboe heb je de keuze tussen een horizontale of verticale nerfrichting. Hierboven zie je het verschil. Ik koos voor verticaal, omdat dit het contrast tussen de twee stijlen in de keuken nog meer benadrukt. Tot slot kun je dan nog uit diverse handgrepen kiezen, van metaal tot leer. Wij kozen voor een gefreesde handgreep.
   
   
   
   

  Bamboe keukendeurtjes van KOAK

  Voor onze keuken kiezen we bewust voor een Nederlands bedrijf, dat ook in Nederland produceert in verband met het transport en de bijbehorende CO2-uitstoot. KOAK Design maakt massief eiken en bamboe deuren voor IKEA keukenkasten in Abbenbroek. Hoe dat in z’n werk gaat? Nou zo:
  Eerst hebben we een moodboard voor onze keuken gemaakt. Er is namelijk zoveel keus in materiaal, greepjes en kleur, dat het goed is om eerst vast te leggen welke sfeer je in je keuken wil.
  Daarna neem je de maten van je keuken. Je kunt zelf een keuken intekenen met de IKEA keukenplanner of een afspraak maken bij IKEA in de winkel. Je tekent dan in 2 uur met een adviseur je droomkeuken. Dit kost € 39. Dit bedrag krijg je als korting op de aankoop van je keuken vanaf € 500.
  Ik maakte een afspraak met een IKEA adviseur en liet onze plannen zien. Dat we zelf de deurtjes ergens anders bestellen was prima. Dat vinden ze niet raar en ze helpen om alle onderdelen te bestellen die we wél nodig hebben.
  Met je IKEA ontwerp kun je nu een offerte aanvragen bij KOAK. Op de site zie je welke fronten, zijpanelen en handgrepen er zijn. Wil je alles graag in het echt zien? Maak dan een afspraak om de showroom te bezoeken.
  Als de offerte is goedgekeurd gaat KOAK aan de slag. In hun eigen werkplaats in Abbenbroek wordt jouw keuken op maat gemaakt en geolied. Hierboven zie je hoe onze keuken werd gemaakt.
  Daarna maakt KOAK een bezorgafspraak en brengen ze de frontjes zorgvuldig ingepakt bij je thuis.
   
   

  Het resultaat: Duurzame keuken van bamboe

  Alles staat klaar, komende week gaan we aan de slag om de keuken in elkaar te zetten. Zodra de keuken af is, zal ik foto’s aan dit artikel toevoegen.


  Dit artikel is geschreven door Laura de Jong
   
  test